piątek, 3 marca 2017

Mąka konopna


Mąka konopna
Lubisz piec ciasta lub często robisz domowy makaron? Zwracasz uwagę na zdrowe odżywianie i liczysz kalorie? Doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki jest mąka konopna, lekkostrawna zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, dużo błonnika i białka. Posiada lekko orzechowy smak i nie zawiera glutenu.

Warto zamienić zwykłą mąkę na mąkę konopną kiedy pieczemy, ponieważ dzięki temu mamy pewność, że nasze dzieci dostaną coś słodkiego i zdrowego. Ale to nie wszystkie zalety tego produktu. Jeśli na śniadanie jemy jogurty ze świeżymi owocami, płatki lub pijemy koktajle proteinowe to warto dodać odrobinę mąki konopnej do tych potraw. Nawet dla tych mniej zdolnych ciekawą propozycją będą czekoladowe placki bananowe z mąki konopnej. Sprawdźcie sami jak proste są w wykonaniu.

Wystarczy tylko w jednym naczyniu połączyć składniki na placki, a do drugiego wsypać produkty aby przygotować krem. Rozgrzewamy patelnię (jako tłuszcz polecam olej kokosowy) i wylewamy ciasto. Smażymy  chwilkę i zostawiamy do wystudzenia. Możemy je później serwować z naszym kremem i owocami sezonowymi.