Lubisz
piec ciasta lub często robisz domowy makaron? Zwracasz uwagę na zdrowe odżywianie
i liczysz kalorie? Doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki jest mąka konopna, lekkostrawna zawiera
kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, dużo błonnika i białka. Posiada lekko
orzechowy smak i nie zawiera glutenu.
Warto
zamienić zwykłą mąkę na mąkę konopną kiedy pieczemy, ponieważ dzięki temu mamy
pewność, że nasze dzieci dostaną coś słodkiego i zdrowego. Ale to nie wszystkie
zalety tego produktu. Jeśli na śniadanie jemy jogurty ze świeżymi owocami,
płatki lub pijemy koktajle proteinowe to warto dodać odrobinę mąki konopnej do
tych potraw. Nawet dla tych mniej zdolnych ciekawą propozycją będą czekoladowe
placki bananowe z mąki konopnej. Sprawdźcie sami jak proste są w wykonaniu.
Wystarczy tylko w jednym
naczyniu połączyć składniki na placki, a do drugiego wsypać produkty aby
przygotować krem. Rozgrzewamy patelnię (jako tłuszcz polecam olej kokosowy) i
wylewamy ciasto. Smażymy chwilkę i
zostawiamy do wystudzenia. Możemy je później serwować z naszym kremem i owocami
sezonowymi.