piątek, 3 marca 2017

Kasza krakowska


Kasza krakowska
Nadchodząca moda na zdrowy tryb życia przywróciła do łask i na nasze stoły kaszę krakowską, która na początku XX wieku została w naszej kuchni zastąpiona makaronami i ziemniakami.  Z uprawianej gryki powstawały kasze palone dziś znana np.:  jako kasza gryczana palona, „żelazna” czyli kasza niepalona i krakowska. 

Kasza posiada wiele wartości odżywczych takich jak błonnik, witaminy, węglowodany i minerały.
Dlatego jeśli chcecie mieć szczupłą sylwetkę to oprócz aktywności fizycznej warto zamienić kilka produktów w naszym jadłospisie na te bardziej wartościowe. Jeśli masz kłopoty z nadciśnieniem, anemią, sercem lub jesteś diabetykiem to w jadłospisie powinna znaleźć się koniecznie kasza. 
Osoby, które mają problemy z dwunastnicą lub refleksem żołądkowo- przełykowym nie powinny zbyt często spożywać kasz, gdyż zawierają one fosfor, chlor oraz siarkę które powodują zakwaszenie organizmu. Dlatego zawsze trzeba stosować złotą zasadę, by z wszystkiego korzystać z umiarem.

Na rynku mamy różne rodzaje kasz: kasza manna, kasza jęczmienna, kasza gryczana, jaglana i kuskus.  Z kasz możemy wyczarować szybkie i proste dania lub smaczne sałatki. Kupujmy jednak w sprawdzonych źródłach.