Nadchodząca
moda na zdrowy tryb życia przywróciła do łask i na nasze stoły kaszę krakowską,
która na początku XX wieku została w naszej kuchni zastąpiona makaronami i
ziemniakami. Z uprawianej
gryki powstawały kasze palone dziś znana np.:
jako kasza gryczana palona, „żelazna” czyli kasza niepalona i krakowska.
Kasza posiada wiele wartości odżywczych takich jak
błonnik, witaminy, węglowodany i minerały.
Dlatego
jeśli chcecie mieć szczupłą sylwetkę to oprócz aktywności fizycznej warto
zamienić kilka produktów w naszym jadłospisie na te bardziej wartościowe. Jeśli
masz kłopoty z nadciśnieniem, anemią, sercem lub jesteś diabetykiem to w
jadłospisie powinna znaleźć się koniecznie kasza.
Osoby, które mają problemy z
dwunastnicą lub refleksem żołądkowo- przełykowym nie powinny zbyt często
spożywać kasz, gdyż zawierają one fosfor, chlor oraz siarkę które powodują
zakwaszenie organizmu. Dlatego zawsze trzeba stosować złotą zasadę, by z
wszystkiego korzystać z umiarem.
Na
rynku mamy różne rodzaje kasz: kasza manna, kasza jęczmienna, kasza gryczana,
jaglana i kuskus. Z kasz możemy
wyczarować szybkie i proste dania lub smaczne sałatki. Kupujmy jednak w sprawdzonych
źródłach.